Een zwembad om trots op te zijn!

Nieuws

Een zwembad om trots op te zijn!

de_hoge_devel_2023_web.jpg

Een zwembad om trots op te zijn!

Op 21 december is het nieuwe zwembad De Hoge Devel door het symbolisch overhandigen van een sleutel door de projectleider Hein Arntz van Pellikaan Bouwbedrijf aan wethouder Tycho Jansen van sportaccommodaties overgedragen aan de gemeente Zwijndrecht. De komende weken worden besteed aan het in beheer nemen van de technische installaties en het verder inrichten van alle recreatieruimten, zodat het zwembad op 21 januari 2023 officieel kan worden geopend.

Herinneringen aan het oude zwembad

Welke Zwijndrechtenaar heeft er geen goede herinneringen aan het oude zwembad De Hoge Devel? Aan het binnenbad, waar menigeen zijn zwemdiploma’s heeft gehaald. En waar de Zwijndrechtse Zwem- en PoloClub De Devel 35 jaar lang zijn wedstrijden heeft gespeeld. En natuurlijk aan het buitenbad met zijn ligweide, waar velen tijdens de zomers leuke tijden hebben doorgebracht met hun gezin en hun vrienden. En niet te vergeten het enige duikbad in de wijde omgeving met een 1, een 3 en een 5 meter springplank! Een fijn zwembad, maar inmiddels met zijn 50 jaar wel erg gedateerd.

Zwemmen in het park

“We zijn maar wat blij, dat de gemeenteraad indertijd heeft gekozen voor het bouwen van een nieuw zwembad op deze plek met een centrale ligging in Zwijndrecht, die vanuit 4 verschillende wijken makkelijk bereikbaar is”, vertelt wethouder Tycho Jansen. “Weliswaar zonder buitenbad, want dat was financieel niet haalbaar, maar wel met alle voorzieningen, die je van een eigentijds zwembad mag verwachten. Je kan er zwemles krijgen, er kan door alle doelgroepen recreatief worden gezwommen en de Zwem- en Poloclub krijgt alle ruimte voor zijn trainingen en wedstrijden. “Daarnaast hebben we als eis gesteld, dat het zwembad één geheel zou vormen met het Develpark. En dat is zeker gelukt. Het zwembad is zo ontworpen, dat je op vrijwel alle punten uitzicht hebt op de groene omgeving van het park en dat wordt straks nog mooier als de hertenweide van de Kiboe-hoeve wordt doorgetrokken tot voor het zwembad. Zwemmen in De Hoge Devel is dan met recht zwemmen in het park!”.

Een zwembad om trots op te zijn

Tycho Jansen is niet alleen trots op de uitvoering van het zwembad, de natuurlijke kleuren en gekozen duurzame materialen, de all electric energiezuinige technische installaties en de bijna 450 zonnepanelen op het dak, het wedstrijdbad van 25 bij 21 meter met 8 banen, het doelgroepenbad, dat tegelijkertijd in 2 delen met een hoogteverschil van 60 cm kan worden ingesteld voor verschillende doelgroepen, het peuterbad, de whirlpool en de glijbaan, de tribune en de ‘skybox’ bij het wedstrijdbad, de ruime kleedkamers en doucheruimten, de toegangsbandjes, die ook gebruikt kunnen worden voor het ontsluiten van de kledingboxen en het betalen van consumpties, het horecagedeelte en de voorzieningen voor het personeel en zeker ook op de informatieborden, waarop de teksten ook in braille zijn aangegeven.

Hij is vooral trots op de manier waarop het zwembad tot stand is gekomen. “Van het begin af aan is er nauw samengewerkt met de gebruikers en het personeel van het oude zwembad, de zwemvereniging en de exploitant. De betrokkenheid en de inbreng van al deze partijen bij het opstellen van de voorwaarden voor het nieuwe zwembad was groot. En mede door hun inzet is het zwembad geworden wat het is: Een zwembad van ons allemaal waar iedereen terecht trots op kan zijn!”, aldus wethouder Tycho Jansen.

“We kijken dan ook uit naar het moment, dat we na de kerstvakantie de eerste zwemlesklantjes in ons prachtige zwembad mogen verwelkomen,” aldus Frank Holterhues, directeur van het nieuwe Sportbedrijf Zwijndrecht, dat het zwembad beheert.

Tekst: Jan O’teur

Cookies op onze website

Deze website maakt gebruik van cookies om de nodige websitefuncties te bieden. Om de websitenavigatie en jouw online ervaring te verbeteren, websiteverkeer, gebruik en interactie te analyseren en om te helpen bij onze marketing- en advertentie-inspanningen.